Uudehkojen levyjen arvioita #9

Tämä on varmasti viimeinen Mus.Org.Skyn uudehkojen levyjen katsaus, jossa arvioidaan vuonna 2013 ilmestyneitä albumeja. Mutta koska niitä on ollut viime aikoina kuuntelussa, kaksikin, ne pääsevät vielä tällä kerralla seulan läpi. Yhtään täyskymppiä tai edes ysiä ei ole sattunut kohdalle, mutta…

TravisWhere You Stand (2013)

Brittipopyhtye Travis on outo tapaus. Tehtyään kaksi klassikkolevyä (The Man Who 1999 ja The Invisible Band 2001), joita myytiin aivan erinomaisesti, se päätti hukuttaa konseptinsa synkempään ja mukamas uskottavampaan musiikkiin. 12 Memories (2003) jäi Beautiful Occupation -hitistään huolimatta suorastaan välityöksi. Emmittyään joitakin vuosia Travis tuli takaisin yhtä imevänä kuin ennen edellistä muutosta (The Boy With No Name, 2007). Mitä sen perään? Tietysti uusi uratuholaislevy (innoton ja hititön Ode to J. Smith, 2008). Taas kului vuosia, minkä jälkeen Travisin heiluri on heilahtanut jälleen mukavampaan suuntaan. Where You Stand on aika lailla yhtä hyvä kuin The Invisible Band ja The Boy With No Name. Valitettavasti Travis on vuosien kuluessa hukannut etsikkoaikansa, ja niinpä uusimmaltakaan levyltä ei ole tarvinnut odottaa hittejä. Moni meistä muistaa, että Coldplaytä verrattiin aikanaan Travisiin ja jälkimmäinen olisi voinut loistaa ihan samanlaisena tähtenä 2000-luvun poptaivaalla kuin edellinen! Kuitenkin Where You Stand on ehdottomasti parempi platta kuin Coldplayn viimeisin Ghost Stories. Tällä levyllä ei kuulla rumpukoneen nakutusta eikä tanssibiittiä. Tietenkään ne eivät ratkaise levyn hyvyyttä, vaan enemmän on kiinni hyvistä melodioista, joita Where You Standilla on monia – eritoten Boxes ja Warning Sign. Tutustumisen arvoinen juttu.

Justin TimberlakeThe 20/20 Experience: 2 of 2 (2013)

Pidin ihan kohtalaisesti Justin Timberlaken molemmista viime vuosikymmenen albumeista. Niitä vuosien tauon jälkeen seurannut Suit & Tie -hitti oli minusta niin tylsä, etten vaivautunut tutustumaan The 20/20 Experience -levyyn. Nyt sen ehkä voisi tehdä, sillä samoista sessioista koottu jatko-osa The 20/20 Experience: 2 of 2 on puoliksi aivan mainio plätty. Osassa kappaleista räpätään, ja jenkkiräppäys ei vain istu minun korvaani; toisaalta osa biiseistä on myös selvästi ylipitkiä. Näiden minun kuuloelimiini epäonnistuneilta kuulostavien tekeleiden välissä on kuitenkin oikeasti hyviä biisejä. Ensimmäinen yllätys on groovaava Take Back the Night, joka näkyy olleen hittisingle. Miten tämä on minulta jäänyt väliin? Toinen yllätys on selvästi rockvetoinen, 6/8-rytmitetty Drink You Away. Sitä seuraava You Got It On sekä Not a Bad Thing ovat myös laatumusaa. Levyn suurin ilonaihe on kuitenkin piiloraita Pair of Wings, jolla Justin kuulostaa häkellyttävästi vuoden 1972 Stevie Wonderilta. Kokonaisuutena 20/20 Experience: 2 of 2 on minulle hankala tapaus: puoliksi harvinaisen hyvää nykypoppia, toiselta puoleltaan täysin ohisektorikamaa.

Lily AllenSheezus (2014)

Ja sitten Lily. Voi sitä turhautumisen ja suorastaan kuvotuksen määrää, kun näin ja kuulin videoversion hänen kappaleestaan Hard Out Here. Eikö Lilyn pitänyt olla erilainen, laadukkaampi pop-artisti? Kaikki se tuntui täysin menetetyltä. Sheezus-albumilla on typerä nimi ja ruma kansi, eivätkä autotunet ja pintadancebiitit jää yhteen biisinsurkimukseen. On siis päivänselvää, että Sheezus on Lily Allenin tähän saakka kirkkaasti vähäpätöisin albumi. Tätä taustaa vasten on suorastaan iloinen yllätys, että jotkin melodiat ovat edelleen aivan hyviä. Our Time, As Long as I Got You ja Life for Me kohoavat jonkinlaisiksi suosikeiksi, vaikka jäävätkin muutaman kilsan jälkeen edellislevyn (It’s Not Me, It’s You 2009) parhaista hetkistä. Levy muuten päättyy Lilyn balladiversioon Keanen klassikosta Somewhere Only We Know. Ei versio alkuperäiselle pärjää edes leikillään, mutta tavattoman nätti sävelmähän se on – ja voimme yhtyä lauluun suunnaten sen samalla Lilylle itselleen: ”Oh simple thing, where have you gone?”

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s