Uudehkojen levyjen arvioita #8

Vuoden 2014 varrella on ilmestynyt joitakin hyviä levyjä, joiden kanssa olen tehnyt tuttavuutta lähiviikkoina. Kun kysymys on ”hyvästä” levystä, on todennäköistä, että kuuntelu on tuottanut positiivisen yllätyksen. Kuitenkin näistä kolmesta yksi yllätys on hieman negatiivinen. Toisaalta yksi oli lähellä päätyä jopa vuoden albumiksi:

Pepe WillbergPepe & Saimaa

Moni on keväästä lähtien hehkuttanut Pepe Willbergin uutta albumia. Sitä on myös myyty jo reippaasti viisinumeroinen lukema. Pepe & Saimaa on menestystarina, joka antaa uskoa populäärimusiikin nykytilaan. Sen musiikki on enintään pieneltä osin radiokelpoista ja -soundista nykypoppia, eikä albumi sovellu sen enempää fiilistelymusaksi treenin ja opiskelun taustalle, luukutettavaksi autostereosta ostarilla kuin takuuvarmaksi genrekamaksikaan. Se vaatii kuuntelua, keskittymistä ja – väistämättä – ihastumista. On harmi, että Pepe & Saimaan tunnetuimpia kappaleita ovat singlenä julkaistut Tällä kadulla ja Lyhyenä hetkenä, sillä ne ovat sovituksellisesta näppäryydestään huolimatta levyn kaksi heikointa biisiä. Säveltaiteellisesti niistä puuttuu originaaliutta, joka on albumin koko muulle sisällölle ilmiselvää. Pepen uusi pop-ässäbiisi on nimeltään Aivan sama mulle, mä oon onnellinen, ja korkeataiteellisempia sfäärejä edustavat onnistuneesti Leikitään, Muuttuvat tiet, Ajan sisällä ja Elämän seppeleet. Pepen lauluäänikin on mahtavassa iskussa. Kaksi kolmasosaa levystä on niin hyvää, että sen perusteella olisin nimennyt Pepe & Saimaan toistaiseksi vuoden 2014 albumiksi. Pienine lapsuksineen se häviää Sophie Ellis-Bextorin kauniille Wanderlustille kalkkiviivoilla.

BeckMorning Phase

Beck Hansen nousi suosioon vuonna 1994 rap-hitillään Loser, ja viimeistään kaksi vuotta myöhempi Odelay-albumi keräsi kehuja. Itse en ole niistä koskaan piitannut. Minulle Beckin ensimmäinen (ja tärkein) merkkiteos oli vuoden 1998 tyylikkään melodinen ja angstisen leikkisä Mutations. Sitä seuraavat, toisistaan dramaattisesti poikkeavat Midnite Vultures ja Sea Change ovat myös ihan kivoja. Sen jälkeen Beckin uran seuraamisen fokus alkoi hiipua. Uuteen Morning Phaseen tartuin hieman sattumalta. Jotkut kriitikot ovat pitäneet sitä paluuna nimenomaan Sea Changen tunnelmiin. Kaikeksi riemuksi omaan korvaani siinä on myös hiukan Mutationsia. Sea Change oli leimallisen alakuloinen levy, uutukainen onneksi hieman ponnekkaampi. Morning ja Blackbird Chain ovat erinomaisia kappaleita, eivätkä Blue Moon ja Turn Away jää kauaksi jälkeen. Yhdestä kehnohkosta biisistä (Country Down) ja pienestä yleisestä kesyydestä huolimatta Morning Phase voi hyvinkin olla Beckin 2000-luvun paras albumi.

ColdplayGhost Stories

Toisin kuin kriitikoiden valtavirta, pidän vuoden 2011 Mylo Xyloto -albumia erittäin hyvänä. Se oli kollaasimainen teemalevy, jonka huomiota saaneet pintapopsävyt nivoutuivat kiintoisasti yhteen silkkojen progeainesten kanssa. Ja olihan Paradise melkoinen tämän vuosikymmenen popklassikko. Mylo Xyloton itsevarmaan säihkeeseen verrattuna Ghost Stories kuulostaa oudosti vasemmalla kädellä tekaistulta. Levyn ensikuuntelu jätti hämmennyksen: voiko Coldplayn tasoisen ja luonteisen bändin uusi albumi olla tällainen? Magic ja Ink ovat mukavia biisejä, mutta eivät tavanomaista albumiraitaa kummoisempia. 1980-lukulainen elektroninen rummunlätke herättää ihmetystä testiryhmässä. Another’s Arms muistuttaa niistä ajoista, kun Coldplayn ura oli alkamassa, muttei bändistä itsestään vaan aikuisemmista pop-aikalaisista. A Sky Full of Starsissa on kyllä säihkettä, mutta hiukan keskinkertainen bilebiittinumero näissä ympyröissä vain lisää ällistystä. Lopputuloksena Ghost Storiesin herättämä kummastus alkaa kääntyä positiiviseksi kiinnostukseksi. Hitaahko True Love kohoaa levyn selvästi parhaaksi raidaksi. Kyllä Ghost Storiesia voi sittenkin ihan kohtuukivana Coldplay-albumina pitää, vaikkei se luonnollisesti pääse samalle tasolle kuin Mylo Xyloto tai A Rush of Blood to the Head.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s