Uudehkojen levyjen arvioita #15

Joskus on vaikeaa olla musafriikki ja maailmanparantaja samassa persoonassa. Juuri, kun on keksinyt, millainen musameininki nyt tulee ja muuttaa maailman, löytää uusia levyjä etsiessään vain ”taantumusta”. Onneksi maailma ei ole ihan niin kökkö, ettei vastaan tulisi aina välillä ihan oikeasti uutta luovia ja eteenpäin vieviä musapläjäyksiä. Yritetään löytää positiivista sanottavaa seuraavista:

Ariel PinkPom Pom (2014)

Useimmat Ariel Pinkin kuuntelijat lienevät tutustuneet Ariel Pink’s Haunted Graffitin tuotantoon. Minä en ole, joten tämä on lähtöpiste. Pom Pom jättää todella ristiriitaisen tunnelman: parhaimmillaan se on erittäin hyvää, inspiroivaa ja valaisevaa musiikkia, heikoimmillaan taas kikkailua, hölmöilyä tai junnaamista. Puolet levystä ansaitsee arvosanan jostain kiitettävän ja hyvän väliltä, toinen puolikas vajoaa välttävän ja tyydyttävän väliin. Jos puhutaan paremmasta puoliskosta, Ariel Pink esittelee tuoreen artistisen hybridin erilaisista 1960–80-luvulta napatuista musiikkivaikutteista; ehdottomasti nykyaikaan päivitettynä, mutta uusinta ja kalleinta studioteknologiaa kaihtaen. Erityisesti kappaleessa Goth Bomb nousee mieleen Jukka Nousiainen. Hetkittäin tuntuu kuin kuuntelisi Mew’tä tai Cut Copya huonolta kasettikopiolta. Kaksi kuukautta Pom Pomin julkaisun jälkeen tästä ajasta irtautuneen impressaari Kim Fowleyn vaikutus kuuluu levyllä selvästi. Parhaimmillaan vaikutus on oikein hyvä, kuten avausraidalla Plastic Raincoats in the Pig Parade. Hetkittäin Fowleyn vaikutus sen sijaan on ärsyttävä. Ariel Pink sortuu usein kasassa pysymättömiin, ylipitkiin tai ihan vain typeriin biiseihin. Jokin One Summer Night tai Dayzed Inn Daydreams on painettava tiukasti kalloon, että jaksaa myös Sexual Athleticsia ja Exile on Frog Streetiä. Valikoiden hyvä levy.

Belle & SebastianGirls in Peacetime Want to Dance (2015)

Tämä levy on ärsyttänyt Mus.Org.Skyn bloggaria harmillisesti. Kaikki Belle & Sebastianin 2000-luvun levyt (kyllä, myös Storytelling) ovat olleet varsin mukavia – parhaimmillaan jopa loistavia, vaikka yleinen kriitikkomielipide on yrittänyt muistuttaa bändin ysärilevyjen olevan parempia. Eivät ne ole. Uskaltaisin väittää, että esimerkiksi The Life Pursuit (2006) on kaikilla muilla kuin ”silloin kun minä olin lukiossa” -arvoilla mitattuna parempi kuin If You’re Feeling Sinister (1996). Entäpä uusi Girls in Peacetime Want to Dance? On kiusallista, että B&S on tässä vaiheessa mennyt ajamaan sisään täysin elähtäneitä kasaridiskovaikutteita ja turruttavan täyteenahdettua formaattiradiosoundia. Luottobändistä on tullut luopiobändi, kertaheitolla. Toisaalta puolet levystä (kuinka tämän kirjoittaminen tuntuu nyt niin tutulta?) on aivan hyvää, eikä Girls in Peacetime Want to Dancea voi näin ollen pitää huonona albumina. Se vain on kaksijakoinen, ärsyttävä – ja väistämättä melkoinen pettymys. Hyvän B&S:n etsijöille suosittelen levyn kuuntelemista lopusta alkuun. Päätöspala Today (This Army’s for Peace) on esimerkiksi oikein mukava.

Jukka NousiainenSieltä ne tulee (2015)

Kaikkea mahdollista harrastava Jukka Nousiainen on ehtinyt väsäämään myös kuvataidetta, ja tammikuinen Sieltä ne tulee -cd-r on hänen kuvataidenäyttelynsä ääniraita. Tästä voi jo pelätä pahinta. Yli puolituntinen levy on pääasiassa täynnä meluisia efektejä ja biisin alulta kuulostavia, nopeasti tyrehtyviä soittojaksoja. Kyseessä on oikeastaan single: koko pitkä setti näyttäytyy levyllä yhtenä biisinä. Se itse biisi, luonnollisesti nimeltään Sieltä ne tulee, on ihan hyvä ja sopisi jatkoksi viimevuotiselle Huonoa seuraa -klassikkoalbumille (harvoin voi reilun puolen vuoden ikäistä levyä kutsua klassikoksi!). Harmillisesti varsinaisen kappaleen päätyttyä on aivan sama jo painaa stoppia. Ilman taidenäyttelyä ei ääniraitaakaan tarvitse, ja itse myös koostaisin taidenäyttelyn ääniraidan ihan toisin. Jotain hyvää ja luottamusta herättävää Sieltä ne tulee -levystä silti löytyy: tämän perusteella Jukka Nousiainen ei ainakaan ole lipsumassa valtavirtaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s