Uudehkojen levyjen arvioita #13

Tällaisiakin on mennyt viime vuonna ilmestymään. Helmikuun alun katsaukseen ei mahdu yhtään varsinaisesti ”oikein hyvää”, saati ”erittäin hyvää” albumia. Mutta eivät nämä huonojakaan ole. Parempi tsekata kuin olla tietämättä:

Tuomas Henrikin Jeesuksen Kristuksen BändiKäkkyrällään

THJKB:n albumi on pyörinyt Mus.Org.Skyn bloggaajan lähipiirissä jo lähes vuoden takaisesta ilmestymisestään saakka, mutta kokonaisuutena se oli jäänyt tsekkaamatta tähän asti. Syy tähän on ollut käsitys, tai suorastaan varma tieto, että levyllä on musiikkia, josta tämän kirjoittaja ei pidä ollenkaan. Itse asiassa niitä oli lipsunut yksi jo ennakkonäytteiden – ts. singlelohkojen – joukkoon: Aaah, nollat taulussa ei ole sen enempää kuin persoonallisempi editio aikoja sitten puhki veivatusta stereotyyppisestä vaihtoehtorockista. Sen sijaan Titityy ja Jauheliha ovat oikeasti hienoja, positiivisesti vinksahtaneita indiepopbiisejä. Vielä hienompi ja ennen muuta eeppisempi on Rakkaus voittaa, jonka voi empimättä työntää viime vuoden ”albumiraidoiksi naamioidut klassikkobiisit” -jonon jatkoksi. Ihan onnistuneita ovat myös Mies katsoo televisiota ja nimellään etukäteen kauhistuttanut Saatanan beibi. Sen sijaan Oksat pois on armotta ylipitkä veto, ja levyn ikävimmät vibat tulevat Ministryn jätkistä, joka muistuttaa Ministryäkin enemmän viime vuosikymmenen suomimetallia. Hyi. Onneksi albumin parhaimmisto on niin hyvää, että levyä on paikallaan suositella pienenä aarrearkkuna. Helmet ja rihkamahelyt ovat siellä sekaisin, mutta elämä on haasteellista. Ota tai jätä.

Pink FloydThe Endless River

Jos yhtye nimeltä Pink Floyd julkaisee uuden levyn, asiaan ei voi olla suhtautumatta pelonsekaisin tuntein. On hyvä, että levyyn on alusta asti osannut olla suhtautumatta ”varsinaisena” Floyd-albumina. Melkein kokonaan instrumentaalinen The Endless River ei nimittäin pärjää millään ilveellä ”tavallisille” PF-levyille lukuun ottamatta The Final Cutia (1983) ja paria alkuajan sekoilua. Musiikki kuulostaa periaatteessa ihan mukavalta, mutta sille ei löydy muuta käyttöä kuin sisustuksenomainen taustamusiikki. Ja sellaisesta meikäläinen ei innostu lainkaan. Parasta The Endless Riverissä on jatkuva vanhempien Floyd-levytysten palautuminen mieleen. Esimerkiksi It’s What We Do on kuin uusi katkelma Shine on You Crazy Diamondia (1975) ja Surfacing tuntuu Poles Apartin (1994) mukaan muotoillulta. Ainoa laulettu biisi, Louder Than Words, ei valitettavasti ole kovin kummoinen; se menisi täydemmästä David Gilmourin soololevyllä kuin Pink Floydin puitteissa. Ei The Endless River huono levy ole – kyllä nämä muusikot takaavat laadun – mutta kuvaava on sen loppuvaikutelma: jaahas, tämmöisenkin levyn ne menivät sitten väsäämään.

HectorHauras

Ristiriitaisista levykokemuksista puheen ollen… Vuorossa on ison kaverin ensimmäinen albumi kymmeneen vuoteen ja kolmas varsinainen uusi oma levy vuoden 1995 jälkeen. Levy käynnistyy niin massiivisilla, 2010-luvun pullistelevimman teknologian suoltamilla soundeilla, että stop-nappia säätelevä sormi on herkässä. Nimibiisi etenee onneksi aivan erinomaiseen kertosäkeeseen, mutta sen reitin on valitettavasti kuljettava Olet lehdetön puu -kappaletta (1973) imitoivan säkeistön kautta. Samoin Taivaslelut (Mandala) on oikein hyvänkuuloinen pala, ellei huomioida muistumia biisistä Seinästä seinään (1988). Lyriikoistaan tunnetun artistin lyriikat tökkivät kautta linjan, ja omituisen persulaista maailmankuvaa (eikös Heikki ennen tavannut olla vasemmistolainen?) levittävä Ihan tavallinen suomalainen mies lienee pohjanoteeraus typerine Putin-tölväisyineen. Mukana on myös neljä coveria, joista Kesytetty on ihan hyvä – joskin tarpeeton – ja vastavuoroisesti Jos lehmät osais lentää (David McWilliamsin Days of Pearly Spencer) aivan syvältä. Kyllä iso osa Hauras-levyn musiikista aivan menettelee, mutta niin ikävää kuin se onkin, kriitikoiden levyyn kohdistamat ylimielisiltä näyttäneet retostelut ovat isolta osin oikeassa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s