Tuntemattomat, unohdetut & hyljeksityt #17: The Birds, the Bees & the Monkees

The Monkeesin tarina on monelle tuttu, mutta varmaan vielä useammalle ei. Pistetäänpäs varmuuden vuoksi opintojen äitiä kehiin. The Monkees oli amerikkalainen, poprockbändistä kertonut tv-sarja, jota varten kasattiin fiktiivinen bändi. Micky Dolenz, Mike Nesmith, Davy Jones ja Peter Tork olivat tosiaan alun perin lähinnä näyttelijöitä. The Monkees -nimellä alettiin myös julkaista levyjä, joilla aina yksi Monkee (useimmin Micky) lauloi ja studiomuusikkoryhmä soitti taustat. 1960-lukua kun elettiin, ”bändin” piti opetella joten kuten soittamaan. Hommasta tuli mahtava menestys. Ei kulunut kauaa, kun yhtälö alkoi risoa porukan muusikkomaisimpia jäseniä, erityisesti Mike Nesmithiä, ja levyille alettiin vaatia ”omia” biisejä. Tuottajien ja artistien välille syntyi konflikti, mikä ratkesi jälkimmäisten eduksi: nämä saivat taiteellisen kontrollin ja The Monkeesista tuli joksikin aikaa ”oikea” bändi, joka soitti levyilläänkin itse kaikki instrumentit. Elettiin kuitenkin jo Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Bandin ja uskaliaiden sovitusten aikaa, joten ulkopuoliset muusikot palasivat nopeasti Monkees-levyille. Tällä jaksolla syntyivät kokoonpanon arvostetuin albumi Pisces, Aquarius, Capricorn & Jones Ltd. (1967), heikommin menestynyt mutta vaihtoehtopiirien fanittama leffasoundtrack Head (1968) – ja niiden välissä The Birds, the Bees & the Monkees (1968).

The Monkeesia on ulkomusiikillisen ja kaupallisen lähtökohtansa tähden halveksittu, mutta nykyään sen levyt nauttivat melkoista arvostusta ja moni yhtyeen tunnetuksi tekemä biisi on suoranainen klassikko. The Birds, the Bees & the Monkees -levyllä on yksi niistä – Daydream Believer. Kappale oli kuitenkin julkaistu singlenä jo puolisen vuotta ennen albumin ilmestymistä. Välissä oli singleformaattiin poimittu myös Valleri-niminen raita, joka ei menestynyt ollenkaan niin hyvin ja vihjasi jo tekijätiedoillaan (alkuajan hitit kynäilleet Tommy Boyce ja Bobby Hart) yhtyeen kokeellisen kauden päättymisestä. Mutta, mutta! Tämän kynäilijän mielestä The Birds, the Bees & the Monkees on kuin onkin apinaorkesterin paras kiekko. Ehkei se ole yhtenäinen taiteellinen manifesti niin kuin edeltäjänsä ja seuraajansa (tavallaan myös niitä aiempi Headquarters, jonka manifesti kuului ”do it yourself”). Sillä tuntuu näyttäytyvän monta Monkees-identiteettiä, jotka saattavat olla ristiriidassa keskenään. Mutta sekin on osa levyn viehätystä, siinä missä biisien korkea laatutaso.

The Birds, the Bees & the Monkees käynnistyy Davy Jonesin laulamalla ja osin kirjoittamallakin popbiisillä Dream World, josta voin vain todeta, että se on yksinkertaisen huikea. Nesmithin kirjoittama, Micky Dolenzin vokalisoima Auntie’s Municipal Court on tälle varsin erilaista, mutta mukavaa, folk- ja kantrirock-tunnelmaista jatkoa. Jonesin laulamien, aika beegeesmäisen We Were Made for Each Otherin ja klassisen Daydream Believerin välissä kuullaan taas folkahtavaa ja kantrahtavaa Nesmithiä otsikolla Tapioca Tundra – ja perään melko psykedeelinen ja avantgardistinen sekoilu nimeltä Writing Wrongs. A-puoliskon jälkeen fiilis on varsin katossa. Jälkipuolella on enemmän vieraskynämatskua, josta P.O. Box 9847, Zor and Zam ja mainittu Valleri eivät erityisemmin pääse loistamaan. Silti nekin ovat ihan kivoja popviisuja. Mike Nesmithin Magnolia Simms on sellainen savikiekkotrippi, ettei tripimmästä väliä. Ja mikä ettei I’ll Be Back Up on My Feet olisi aivan klassinen popkappale?

Eivät Monkeet pelkkää kultaa tehneet, eivät tasollisesti eivätkä myyntikonttorissa. Jälkimmäisessä mielessä The Birds, the Bees & the Monkees edusti jo laskusuuntaa. Tv-sarjakin oli levyn ilmestyessä jo päättynyt, joten apinaorkesterin aika alkoi olla ohi. Uskalias psykedeelinen leffa Head muodostui kaupalliseksi katastrofiksi, mutta sen musiikki on nyttemmin kerännyt aikamoista arvostusta. The Birds, the Bees & the Monkees ei ansaitse väliinputoajan asemaa Monkeesin tuotannossa. Itse asiassa, jos ei ole bändiä kuunnellut ja haluaa aloittaa jostakin, tätä minä suosittelen.

birdsbeesmonkees

Mainokset