Levymyynnistä Suomessa 2016

Levykauppa Äx on Suomen ainoa varsinainen levykauppaketju. Sen nettisivuilla on listattuna viikon myydyimmät levyt ajalta 10.–17.3.2016. Vertailun vuoksi Suomessa on olemassa myös virallinen lista. Seuraavaksi listaan Levykauppa Äx -ketjun 20 myydyintä levyä ja ilmoitan suluissa kyseisten levyjen samanaikaiset sijoitukset virallisella Top 50 -listalla:

1. Talmud Beach: Chief (—)

2. Jukka Nousiainen: Jukka Nousiainen (—)

3. Oranssi Pazuzu: Värähtelijä (25.)

4. Atomirotta: II (6.)

5. Olavi Uusivirta: Olavi (18.)

6. Brian Fallon: Painkillers (—)

7. Weeping Willows: Tomorrow Became Today (—)

8. Killswitch Engage: Incarnate (—)

9. Omnium Gatherum: Grey Heavens (—)

10. Valovuosi: Tanssi niin kuin kukaan ei kattois (—)

11. Eevil Stöö: Iso vauva Jeesus (22.)

12. Anthrax: For All Kings (31.)

13. David Bowie: Blackstar (21.)

14. Reckless Love: InVader (8.)

15. Viikate: XII – Kouvostomolli (35.)

16. Haikara: Haikara (—)

17. Roope Salminen & Koirat: Madafakin levy (2.)

18. Santa Cruz: Santa Cruz (—)

19. Moonsorrow: Varjoina kuljemme kuolleiden maassa (—)

20. Megadeth: Dystopia (—)

Virallisen listan Top 20:een selvisivät myös seuraavat albumit, joita Levykauppa Äxän kahdenkympin kärjessä ei näy (suluissa ”virallinen” sijoitus): CheekAlpha Omega (1.), Major LazerPeace Is the Mission (3.), ColdplayA Head Full of Dreams (4.), RobinYhdessä (5.), Justin BieberPurpose (7.), Antti TuiskuEn kommentoi (9.), Adele25 (10.), Nikke AnkaraNikke tulee kotiin (11.), SiaThis Is Acting (12.), Lukas GrahamLukas Graham (Blue Album) (13.), RihannaAnti (14.), JVG247365 (15.), SanniLelu (16.), Twenty One PilotsBlurryface (17.), Klamydia & Vaasan kaupunginorkesteriPunksinfonia (19.) ja Haloo HelsinkiKiitos ei ole kirosana (20.). Sivumennen mainittakoon, että ”virallisen” listan Top 20 -albumeista 13 on pysynyt 50 myydyimmän listalla vähintään 10 viikkoa, seitsemän yli 20 viikkoa, neljä yli 30 viikkoa ja kaksi peräti yli 40 viikkoa.

Voimme siis helposti havaita, että ainoa albumi, joka löytyy yhtä aikaa ”virallisen” listan ja Levykauppa Äxän listan kärkikymmeniköstä, on Atomirotan II. Lisäksi molemmilla listoilla huomattavan hyvin sijoittuvat Olavi Uusivirran, Reckless Loven, Eevil Stöön ja David Bowien levyt sekä Roope Salmisen & Koirien albumi, joka tosin pärjää ”virallisella” listalla paljon Äxää paremmin, ja Oranssin Pazuzun albumi, joka pärjää Äxän listalla reippaasti ”virallista” listaa paremmin. Homman älyttömyyttä korostaa vielä tosiasia, että Äxän kärkilevyistä ainakin Jukka Nousiaista on myyty valtaosin jossain ihan muualla kuin listojen kokoamiseen osallistuvissa levykaupoissa – ennen kaikkea netissä ja levydivareissa. Nettitietojen mukaan Nousiaisen albumin, joka on julkaistu vain kasettina, ensimmäinen 500 kappaleen painos on jo ajat sitten loppunut. Myös Talmud Beachin Facebook-sivulta löytyy viitteitä, joiden mukaan bändi on itse myynyt levyä keikoillaan.

Yllä olevasta voimme tietysti päätellä, että Jukka Nousiaisen ja Talmud Beachin todenmukainen myynti riittäisi reilusti Suomen todelliselle albumilistalle. Siellä heitä ei kuitenkaan nähdä. Samoin on helppo huomioida, kuinka ”virallisen” listan kärkiartistit ovat esillä kaikkialla ”virallisessa” mediassa Levykauppa Äx -erikoisuuksien joutuessa nuolemaan näppejään – lukuun ottamatta positiivisia arvioita, joita jälkimmäisten kohdalle on kyllä osunut. Oma lukunsa ovat levyt ja artistit, joista itse ajankohtaista musiikkia seuraavana levyfriikkinä en tiedä yhtään mitään. Kaikki tietävät Cheekin, Coldplayn, Robinin, Justin Bieberin, Antti Tuiskun, Adelen, Nikke Ankaran, Rihannan, JVG:n, Sannin, Klamydian ja Haloo Helsingin olevan oikeasti suosittuja artisteja tai bändejä, mutta Major Lazer, Sia, Lukas Graham ja Twenty One Pilots eivät sano tämän kirjoittajalle mitään. Sama koskee alempana ”virallisen” listan viidenkympin kärjessä erinomaisesti viihtyviä The Weekndiä, Selena Gomezia, Ghostia, Shawn Mendeziä, Waltteri Torikkaa ja Five Finger Death Punchia. Näiden kuuden listaviikkojen keskimääräinen lukumäärä on 21 1/2. Yhtä lailla minua hämmentää, että ”virallisen” listan sijalla 38 on edelleen Ed Sheeran, jota olen yhä kuullut vain itsetarkoituksellisesti Youtubesta tsekaten (81 listaviikkoa!), sekä sijalla 36 Adelen toinen vuoden 2011 alussa ilmestynyt kiekko (144 listaviikkoa!!). Näihin sopii verrattavaksi tosiseikka, että minun (ja lukemattomien muiden) mielestä viime vuoden (2015) merkittävin kotimainen uutuusalbumi, Ville Leinosen ISI, ylsi ”virallisella” listalla hetkellisesti melkein kahdenkymmenen kärkeen. Toinen yleinen ehdokas saman tittelin saajaksi, Jukan ja Jytämimmien ylistetty Jytää vaan, ei ymmärtääkseni sijoittunut samaiselle listalle ollenkaan.

Samaan aikaan sosiaalisessa mediassa leviää parodisessa mielessä kesän 2016 festariesiintyjien vertailulista, jonka mukaan kaikilla ”virallisesti” kynnelle kykenevillä festareilla esiintyvät samat Cheek, JVG, Sanni, Antti Tuisku ja Chisu. (Hyvän kommentin asiasta kirjoitti muun muassa Veikka Lahtinen.) Ehkä muiden kuin valtavirtaan väkipakolla samastuvien festareiden kannattaisi seurata Levykauppa Äxän listaa ja päätellä siitä (sekä satunnaisten nettilähteiden perusteella), kuinka paljon on sittenkin kysyntää jollekin aivan muulle? Tampereella Freedom Festival (osuva nimi!) sentään yrittää, vaikka sekin saattaa tältä kirjoittajalta yli viidenkympin tarjouslipunhintoineen jäädä väliin.

Vuonna 1969 järjestetty kaikkien aikojen legendaarisin rockfestivaali eli Woodstock oli kävijöille ilmainen (joskin alun perin pääsylipuista yritettiin periä hintaa). Myös Britannian legendaarinen Glastonburyn festivaali oli ensimmäisessä varsinaisessa inkarnaatiossaan ilmainen. Woodstockin esiintyjät tunnetaan, mutta muistutanpas tässä yhteydessä ensimmäisen Glastonburyn vuoden 1971 esiintyjistä: David Bowie, Joan Baez, Melanie, Traffic, Hawkwind, Gong, Family, Arthur Brown, Fairport Convention, Pink Fairies, Edgar Broughton Band, Brinsley Schwarz.

Samanlaista meininkiä odotellessa.

Mainokset